Un estudi del Consejo General revela que el 66% de les persones que van contractar un préstec hipotecari o al consum en els últims 10 anys estan convençuts que no hi ha alternativa

Hi ha coses que es resisteixen a canviar. Sis anys després que el Consejo General realitzés un primer estudi sobre el comportament de la banca i els productes asseguradors les coses no han millorat.

Una nova enquesta realitzada el mes de maig passat en tot el país posa de manifest que el 66% de persones que sol·liciten una hipoteca o préstec al consum no són informats pels bancs de la possibilitat de contractar la pòlissa d’assegurança amb qualsevol companyia i tenen la creença d’estar obligats a fer-ho amb l’entitat bancària.

Les dades obtingudes de l’enquesta posen de manifest que en el 59% dels casos la subscripció de l’assegurança va ser una condició necessària per a obtenir el préstec. Una proporció que creix fins al 74% en el cas dels crèdits hipotecaris.

El 84% dels entrevistats asseguren que el seu banc els va oferir la possibilitat d’adquirir una assegurança vinculada a hipoteca o préstec personal que, finalment, es va traduir en què 74% dels clients contractés una pòlissa comercialitzada per l’entitat.

Javier Barberá, president de l’Escola de Negocis d’Assegurances, CECAS, va explicar en la presentació de l’informe que “sis anys després del nostre primer estudi comprovem que la situació es manté i fins i tot es vinculen nous rams d’assegurances que poc o res té a veure amb el crèdit, com les pòlisses d’automòbil”. Barberá va assegurar que “des de fa temps els mediadors hem detectat pràctiques comercials abusives i il·legals en la venda d’assegurances per part de la banca que van contra la llibertat dels clients i la competència, aprofitant la seva posició dominant”.

És per aquest motiu que des de Casas Domènech Corredoria d’Assegurança us aconsellem que sempre demaneu informació i us informeu del què si és obligatori contractar i del què no. Nosaltres sempre t’aconsellarem perquè triis la millor opció, però mai t’obligarem a res!

Font: Col·legi de Mediadors d’Assegurances de Barcelona